Mate-Fin

Scanare Gamma

    In conformitate cu legislatia si normele aflate in vigoare in domeniul energeticii nucleare, operatorii de centrale nucleare au obligatia de a mentine un control strict asupra nivelului expunerii la radiatii a personalului care isi desfasoara activitatea in apropierea reactoarelor, astfel incat, sa mentina aceasta expunere in cadrul limitarilor impuse.
  MATE-FIN, in cooperare cu compania canadiana KINECTRICS, efectueaza monitorizarea si supravegherea radioactivitatii gamma, in proximitatea reactoarelor nucleare; aceasta activitate se desfasoara pe timpul opririlor planificate, anuale, ale reactoarelor. Investigatiile, constand in masurari spectroscopice ale campurilor de radiatii gamma din jurul componentelor de interes, genereaza o importanta baza de date, care, ulterior, sunt analizate si interpretate.
    Obiectivul primar al acestor investigatii, il constituie identificarea radionuclizilor responsabili pentru campurile de radiatii observate, activitatile lor specifice si contributia lor la campurile de radiatii.
    Rezultatele finale ale investigatiilor si ale analizarii si interpretarii datelor, servesc atat elaborarii unor modele 3D ale campurilor de radiatii, cat si intocmirii unor analize ale tendintelor campurilor si analizelor de diagnostic. Impreuna, acestea constituie elementele determinante ale elaborarii strategiilor pe termen scurt si lung in vederea mentinerii expunerii la radiatii a personalului lucrator din centrala, la valori care sa fie atat de scazute, cat este rezonabil de a fi atinse, conform cerintelor impuse de ALARA.
    Utilizand aceste date, se pot face estimari ale contributiei dozei fiecarui component, la campurile de radiatii observate in locatiile de interes, se pot realiza simulari ale procedurilor de lucru in campuri de radiatii, in vederea optimizarii acestor proceduri, a scolarizarii personalului si a planificarii activitatilor, se pot optimiza performantele ecranarii si se pot reduce duratele expunerii personalului.
   Monitorizarea si supravegherea campurilor de radiatii gamma, furnizeaza o baza de date indispensabila unei interpretari vaste si complete a acestora.
    Informatiile referitoare la radionuclizii care genereaza campurile de radiatii, sunt extrem de utile in estimarea eficacitatii tehnologiilor de reducere a surselor de radiatii. Aceste date reprezinta baza necesara optimizarii metodelor de ecranare si a procedurilor de reducere a dozelor de radiatii pentru personalul muncitor.
   Cu ajutorul datelor obtinute, se pot face comparatii consistente intre campurile de radiatii gamma din jurul diferitelor component ale reactoarelor, din diferite reactoare si din diferite centrale nucleare.

           

 

Vezi toti partenerii
matefin.com CopyRight | All Rights Reserved

Back to Top